Buscar

Es presenta el Pla Estratègic en la Mesa del Centre.

El govern destaca que les línies definides coincidixen plenament amb les accions que ja s'han realitzat

L’estratègia de reactivació socioeconòmica per al Centre Històric d’Alcoi s’ha presentat aquesta setmana a la Mesa del Centre, òrgan de participació posat en marxa pel Govern per impulsar la rehabilitació del casc històric alcoià. El document, elaborat per PATECO a proposta de la Mesa, planteja les línies d’actuació que s’han de dur a terme amb una bateria de diferents actuacions, algunes coincideixen amb les ja realitzades per l’Ajuntament i d’altres, són noves. La mesa es tornarà a reunir abans d’acabar l’any per a consensuar un pacte per al centre.

Vanessa Moltó, regidora de comerç, explica: «El resultat del pla és molt positiu perquè refuta totes les accions que ja hem portat a terme des del Govern. Sempre hem dit que era important tindre un full de ruta però també seguir treballant perquè el centre no podia esperar, hi ha que planificar i consensuar però, sobretot, posar en marxa iniciatives i projectes, i demostrar que estem decidits i convençuts en canviar el nostre centre, estimat, emblemàtic i únic».

El les línies generals el pla marca 1. Definir una estratègia integral i actualitzada per al Centre Històric ( i ja s’han realitzat la creació Mesa del Centre i elaboració d’un pla estratègic); 2. Frenar el deteriorament d’edificis i habitatges i recuperar població resident ( s’ha fet la rehabilitació d’edificis amb l’ARRU); 3. Convertir el Casc Històric en una zona bàsicament de vianants (realitzada ampliació i adequació de carrers com Sant Llorenç, Avinguda País Valencià, Mossèn Torregrossa, o el carrer Sant Jaume que començarà al 2018); 4. Millora ambiental i paisatgística ( com les actuacions portades a terme al Llit del riu amb Riverfit) ; 5. Impulsar noves formes de governança i participació així com objectius específics.

També marca objectius específics, on s’han avançat també projectes: 1. Afavorir un ús social sostenible; 2. Atraure noves funcions urbanes (el trasllat de tots els tràmits administratius de la policia nacional a la placeta de les Xiques i l’obertura dels nous jutjats); 3. Modernitzar i dinamitzar l’oferta comercial (creació d’ajudes específiques per a obrir negocis al centre amb un total de 16 sol·licituds aquest any, la rehabilitació d’un local municipal al carrer Sant Francesc on s’ubicarà l’oficina de comerç); 4. Fer més amable l’espai públic (rehabilitació del Pont de Sant Jordi i Pont del Viaducte, ampliació i adequació de carrers com Sant Llorenç, Avinguda País Valencià, Mossèn Torregrossa, o el carrer Sant Jaume que començarà al 2018 i l’adequació també de solars com el del Forn Morú que ja està en marxa); 5. Impulsar la cultura i el turisme (rehabilitació de patrimoni com les fonts, parc del Tirisiti i «Pajarera» a la Glorieta en la Glorieta, Fira Modernista, I i l’obertura del CADA per al pròxim any).

El pla planteja dintre de cada objectiu, una bateria d’actuacions a banda de les ja realitzades, com per exemple, la signatura d’un Pacte pel Centre per part de tots els implicats. Aquestes propostes es tindran en compte per a complir els objectius del pla i així, treballar per solucionar els problemes que es plantegen al centre en l’àmbit econòmic i social. La Mesa va decidir reunir-se de nou abans que acabe l’any per a consensuar aquest pacte pel centre.